Parcul "Mircea cel Bătrân"

Parcul Parcul Parcul Parcul Parcul Parcul Parcul Parcul Parcul

Parcul "Mircea cel Bătrân"

Parcul "Mircea cel Bătrân"

Parcul "Mircea cel Bătrân"

Parcul "Mircea cel Bătrân"

Parcul "Mircea cel Bătrân"

Parcul "Mircea cel Bătrân"

Parcul "Mircea cel Bătrân"

Parcul "Mircea cel Bătrân"

Parcul "Mircea cel Bătrân"

Turism la Ramnicu Valcea

Istoric

Parcul „Mircea cel Bătrân”  este situat la o sută de metri de „kilometrul 0” al orașului Râmnicu Vâlcea. Despre zidurile care îl înconjoară, unii afirmă că ar fi relicve ale cetăţii domneşti a lui Mircea cel Bătrân. De aceea, intrarea principală este străjuită, din 1970, de statuia lui Mircea cel Bătrân, operă a sculptorului Ion Irimescu.

În incinta parcului se găsește Casa Socoteanu – Lahovari, ridicată în sec. al XVIII-lea, actualul Palat al Copiilor. Povestea acestui monument istoric, începe cu familia Socotenilor despre care Nicolae Iorga spunea că erau singurii boieri adevăraţi din Râmnic, şi se continuă cu celebrul neam al Lahovăreştilor, la origine greci, din Fanarul Constantinopolului.

În 1749, logofătul Ghiorghiţă Socoteanu a cumpărat aici „un scaun de case” şi a ridicat conacul şi hanul. Fiul său, Constantin Socoteanu, a întregit proprietatea, astfel încât, în 1783, ea acoperea aproximativ incinta parcului de azi. Paraschiva, fiica lui Constantin, s-a măritat în 1816 cu Iancu Lahovari, iar conacul devine proprietatea acestei familii.

La 11 septembrie 1909, primăria Râmnicului, a cumpărat această proprietate de la Irina Sterian, moştenitoare a lui Constantin I. Lahovari. Din acest an, conacul a servit drept sediu al primăriei până după cel de-al doilea război mondial. Inaugurarea noului local al municipalităţii s-a făcut împreună cu cea a parcului. Primăria a amenajat şi nivelat grădina bogată a conacului şi a retras zidul dinspre bulevard cu câţiva metri, făcându-se cel actual cu scară monumentală.

Din anul 1979, în Conacul Socoteanu - Lahovari funcţionează Casa pionierilor şi Şoimilor Patriei (azi, Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea).

În Parcul ”Mircea cel Bătrân” se află statuia poetului George Ţărnea, figură marcantă a poeziei româneşti contemporane. Născut pe meleaguri vâlcene, el a rămas legat ireversibil de Râmnicu Vâlcea. Din acest motiv, pe 14 noiembrie 2008, pe latura dinspre bulevardul Tudor Vladimirescu a Parcului „Mircea cel Bătrân” a avut loc ceremonialul de dezvelire a statuii poetului George Ţărnea. Operă a sculptorului Sergiu Sălişte, profesor la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, statuia din bronz îl redă pe poet în mărime naturală.

Adresa

Intersecţia dintre Bulevardul Tudor Vladimirescu cu strada General Magheru, Râmnicu Vâlcea